Ensimmäinen EM-osakilpailu

Kuopion Moottorikerhon 13 -vuotias Ere Kettunen ajoi ensimmäisen motocrossin EM -osakilpailun 6. -7.4 Hollannin Heerdessä. Tässä EM -lohkossa kilpailevat kuljettajat Belgiasta, Hollannista, Englannista ja pohjoismaista. Yhteensä kuljettajia oli ilmoittautunut 76 kappaletta ja 40 heistä pääsisi finaaliin. Kuljettajat jaettiin kahteen ryhmään ja lauantaiaamu alkoi harjoitusajoilla, tämän jälkeen ajettiin aikaajot ja sitten oli vuorossa päivän tärkein lähtö eli karsintaerä, josta 18 nopeinta kuljettajaa pääsi suoraan sunnuntain finaaliin.

Harjoitukset ja aika-aika näyttivät että taso oli todella kova ja Ere oli tuloslistoilla oman ryhmänsä häntäpäässä. Karsintaerä sujui hyvin ja Ere oli oman ryhmänsä seitsemästoista eli finaalipaikka oli varmistettu. Mikäli suoraan finaaliin pääsy ei olisi onnistunut, olisi sinne vielä ollut mahdollisuus last change aika-ajon kautta, josta 4 kuljettajaa ja 2 varakuljettajaa pääsi vielä mukaan finaaliin. Loput kuljettajat ajoivat sunnuntaina 1. erän mittaisen B -finaalin. Itse kisapäivänä paikalla oli runsaasti yleisöä ja aurinko paistoi koko päivän. Aamu alkoi vapailla harjoituksilla ja ensimmäinen kisaerä starttasi heti puolenpäivän jälkeen.

Kisapaikalla oli puomipaikka vain 30:lle karsinta-ajoissa parhaiten sijoittuneelle, joten Ere pääsi starttaamaan toisesta rivistä. Tämä olikin ihan uusi kokemus ja itse lähtö ei tapahtunut kovinkaan hyvin. Ensimmäisessä kurvissa oli kuitenkin melkoisesti ruuhkaa ja Ere pääsi kiertämään nämä ja itse kisaerä sujui hyvin. Muihin kuljettajiin verrattuna ajo mutkissa ja patikoissa oli tasaväkistä, mutta suoraosuuksilla pyörässä olisi saanut olla enemmän tehoja. Erän pituus oli 20 minuuttia + 2 kierrosta ja koko erä oli ajettava täysillä. Ere sijoitus ensimmäisessä erässä oli 29. Toinen erä meni himpun verran paremmin ja sijoitus oli 27.

Muita suomalaisia kisoissa olivat Veeti Hietasalo, Otto Hilden, Matias Murto, Antti Nyqvist, Aleksi Kurvinen, Joni Mäkelä, Valtteri Räsänen ja Kim Savaste. Finaalin totaalisijoituksissa Kim Savaste oli 5., Valtteri Räsänen 23, Ere Kettunen 29 ja Matias Murto 36. Kilpailut olivat kokemuksena todella hyvät ja kannustavat treemaaan enemmän. Kärkikuljettaja englannin Conrad Mewse oli ylivoimainen koko viikonlopun. Seuraava osakilpailu ajetaankin sitten Suomessa Hyvinkäällä 4. -5.5.

Muutama kommentti vielä kisajärjestelyistä, varikot olivat tilavat eikä niille ollut mitään liikenneohjauksia. Sähköjen saanti oli vähän niin ja näin eli koko ajan sähköissä oli jotain ongelmaa, myös veden saannissa oli ongelmaa sunnuntaiaamuna. Vessat pistettiin lukkoon yöksi ja suihkuista ei tullut vettä. Tällaisia ongelmia oli, mutta kaikki kilpailijat/huoltojoukot suhtautuivat näihin asioihin yllättävän positiivisesti, Suomessahan tästä olisi noussut jo älytön mekkala järjestäjiä kohtaan.